Fallskydd
- Kollektivt fallskydd
- Fallförhindrande fallskydd
- Arbetspositionering.
- Falluppfångande system
Arbetsgruppen för ordning och reda inom byggsektorn har lämnat över sin rapport till Sveriges Byggindustrier och Byggnads. Rapporten innebär viktiga steg för den sunda konkurrensen och motverkandet av svartarbete i branschen.
Fallolyckor från höjd leder årligen till flera dödsfall och många allvarliga skador med lång sjukfrånvaro. Ungefär 30% av de anmälda arbetsolyckorna varje år svarar byggbranschen för, och är därmed en av de mer olycksdrabbade branscherna i Sverige. Varje år tvingas nästan tio byggnadsarbetare sätta livet till. Men man hör sällan om dessa olyckor, varför uppmärksammas inte problemet mer?
Av alla fallolyckor i byggbranschen står fall från byggställningar för ungefär 18%. Några av de vanligaste bristerna i byggställningar är enligt Arbetsmiljöverket bristfällig förankring och uppställning, bristande diagonalstagning, ej kompletta skyddsräcken, skadade eller bristfälligt fastsatta ställningslag m.m.
Det finns dock säkrare metoder. Hittills har ingen dödsolycka inträffat i Norra Europa då man använt sig av arbetsklättring som metod. Metoden innebär att renovering och olika fasadarbeten utförs av legitimerade personer säkrade i två oberoende av varandra repsystem från toppen av fasaden. Det ser riskabelt ut men är i verkligheten mycket säkert.Förutom det säkra arbetssättet går det snabbare att utföra vissa renoveringsarbeten med denna metod och de boende i byggnaden och grannar behöver inte störas av skrymmande byggnadsställningar.
Vid en byggarbetsplats på Brantabäcksgatan i Vänersvik i Lidköping föll en man ner från en byggnadsställning.
Arbetsplatsolyckan inträffade på fredagsmorgonen och mannen har förts till sjukhuset i Lidköping. Enligt polisen var mannen vid medvetande efter fallet på cirka tre meter men klagade på smärtor i höften.
http://nlt.se/nyheter/lidkoping/1.2762307-skadade-hoften-i-fallolycka
En meter lång istapp väger omkring 20 kilo. När den faller från femte våningen har den en hastighet på 60 km/h – den istappen vill ingen få nedfallande i huvudet!
Snön ligger vit på taken och ett mjukt snötäcke lyser upp i vintermörkret. Vinterlandskapet är vackert men med det följer även mycket farligt arbete. Bara i Stockholm finns otaliga tak som måste röjas från snön som faller samtidigt på alla dessa. Skottning av yttertak är ett mycket omfattande arbete. Risken är stor att snön blir liggande och orsakar farliga situationer såsom snöras. En meter lång istapp väger omkring 20 kilo. Från femte våningen faller den med en hastighet av 60 km/h. En sådan kan innebära döden om någon får den i huvudet.
Snöfall aktualiserar några av de skyldigheter som åligger fastighetsägare. Fastighetsägaren har enligt ordningslagen skyldighet att ta bort snö och is som riskerar att falla ner från tak och rännor, samt att varna och informera om det finns rasrisk genom skyltning och avspärrning. Under vintertid sker därför en naturlig ökning av efterfrågan på firmor som utför snöröjning. Men det förekommer även att fastighetsägare anlitar personer utan någon erfarenhet eller kunskap om gällande regler.
Trots att Arbetsmiljöverket varje år tvingas att lägga ett antal omedelbara förbud på grund av att skyddsregler inte följs, fortsätter flera att bryta mot de rådande bestämmelserna. Snöröjning på tak kräver utbildning och erfarenhet för att arbetet inte skall innebära risker för de som utför det samt för tredje person på marknivå. Is, kyla och blåst gör takarbete extra farligt.
- Det är förenat med livsfara både för personal och förbipasserande att anlita personer utan gedigen utbildning och erfarenhet. Arbetsgivarens har ansvar att se till att personalen är säker på sin arbetsplats. Då är utbildning A och O, säger Erik Olandersson VD på Svensk Arbetsklättring som även själv utbildar i säkert takarbete.
Denna blogg är tänkt att verka för att stärka säkerheten för de som arbetar på hög höjd, såsom byggarbetare, snöröjare på tak, arbetsklättrare m.fl. Den är även tänkt att vara behjälplig för de som vill förkovra sig inom arbete på hög höjd. Här samlar vi information om olika arbetssätt och tekniker, intervjuer med personer i branschen, nyheter med mera. Bloggen syftar även till att kritiskt granska branschen och de beslutsfattande instanserna. Vi vill utreda varför det satsas för lite på säkerheten inom denna bransch. Bloggen stöds finansiellt av Svensk Arbetsklättring AB.