ARBETE PÅ HÖG HÖJD

KRÄVER SÄKERHET!

Byggvärlden skriver om oss!

Publicerad 2014-03-26 16:13:00 i Allmänt,

Idag skriver Byggvärlden om oss! Bland annat skriver nyhetschef för Byggvärlden Marie Bergström om hennes upplevelse när hon provade på att fasadklättra med Svensk Arbetsklättring.
 
 
På byggvärlden.se skriver även Anna Sjöström en artikel om Svensk Arbetsklättring där hon intervjuat Erik Olandersson, Vd för Svensk Arbetsklättring. Artikeln handlar bland annat om hur arbetet på en av våra arbetsplatser kan se ut.  Läs gärna artikeln här: http://www.byggvarlden.se/uppat-for-jobb-uppat-vaggarna-74155/nyhet.html
 
 

Övning inför skarpt läge

Publicerad 2014-03-26 15:26:23 i Allmänt,

Flera arbetsplatsolyckor sker i Sverige varje år. När olyckan väl är framme gäller det att rutinerna fungerar. Att öva sina rutiner är viktigt då det kan handla om liv eller död.

Under dagarna har Polisen, Räddningstjänsten, Arbetsmiljöverket, NCC, Cramo och Previva deltagit vid en iscensatt olycka. Olyckan simulerades med en betongbalk som föll ned över en byggbod. Två personer som befann sig i byggboden skadades. Varför man genomförde övningen var för att säkerhetsställa att rutinerna fungerar vid skarpt läge. Medarbetarna som deltog fick inte någon information i förväg, mer än att det var en övning. Miljön var äkta och medarbetarna tog uppgiften på största allvar. Det hade kunnat vara en riktig olycka.  

Övningen togs emot positivt och de som deltog tyckte händelsen var lärorik och bör göras oftare. Att sätta av en hel dag till övningar är kostsamt och tidskrävande, men det kan handla om liv eller död när olyckan väl är framme. Detta är något som vi rekommenderar fler företag att göra.

 

 
 
 
 
 

Aktörer som tar ansvar i branschen..

Publicerad 2014-03-21 12:54:00 i Allmänt,

"Vi ska inte ha några olyckor på byggplatserna"

I tisdags togs ett viktigt steg för att säkerställa att ingen skadas allvarligt eller omkommer på våra arbetsplatser. En historisk överenskommelse om en handlingsplan för en säker arbetsmiljö i anläggningsbranschen undertecknades av Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik- och Designföretagen och Trafikverket.

Det inträffar alltför ofta arbetsplatsolyckor, även om statistiken visar att antalet olyckor minskar över tid. Varje olycka är ett misslyckande för arbetsgivaren, men framför allt en tragedi för den som drabbas och de anhöriga.

Anläggningsbranschens aktörer – projektörer, entreprenörer och beställare – har ett gemensamt ansvar för att säkerställa att arbetet med säkerhet och arbetsmiljö finns med i medvetandet på arbetsplatserna. Det handlar inte minst om attityder och att varje medarbetare ska följa säkerhetsskapande rutiner.

Det finns flera exempel på goda initiativ i företag och organisationer, men vi tror att vägen till att få full kraft i arbetsmiljöarbetet är ett branschövergripande samarbete. Det är viktigt att alla, oavsett yrkesroll, delar värderingen att säkerheten alltid måste komma främst.

Överenskommelsen innebär att samarbetet mellan oss parter kommer att fördjupas utöver de samarbeten som redan finns i dag.

Tillsammans med andra aktörer i anläggningsbranschen har vi identifierat fyra övergripande områden där det behövs åtgärder:

  1. Förbättra säkerhetskulturen.
  2. Aktivare ledarskap.
  3. Förändrade krav vid upphandling.
  4. Förbättra riskidentifieringen.

Utifrån dessa områden har vi tagit fram ett antal aktiviteter som vi förbinder oss att genomföra. Handlingsplanen kommer att finnas tillgänglig och följas upp. Vi kommer även att satsa på utbildningar, systematisk leverantörsuppföljning och att hantera risker på ett mer systematiskt sätt.

Beställaren av anläggningsarbeten har en viktig roll i säkerhetsarbetet. Trafikverket är en professionell beställare och stor kund hos många av Sveriges Byggindustriers och Svenska Teknik- och Designföretagens medlemsföretag. Ett exempel i handlingsplanen är att Trafikverket kommer att arbeta med tydliga kontraktskrav och uppföljning av leverantörernas arbetsmiljöarbete. Från leverantörssidan välkomnar vi detta som på ett konstruktivt sätt kommer att driva säkerhets- och arbetsmiljöarbetet framåt.

Före utgången av 2016 ska vi ha genomfört handlingsplanen. Vår övertygelse är att resultatet kommer att göra skillnad för våra medarbetare. Totalt omfattas cirka 340 000 medarbetare i Trafikverket och våra medlemsföretag. I förlängningen kommer det att påverka arbetsmiljöarbetet för många fler. Alla förtjänar en säker arbetsmiljö. Tillsammans tar vi nu ett stort steg mot vår vision att allvarliga arbetsplatsolyckor inte ska kunna ske inom anläggningsbranschen. Vi tar ett gemensamt ansvar för våra medarbetare.

Arbetsmiljöplan

Publicerad 2014-03-14 10:25:36 i Allmänt,

 
Innan vårt takarbete kan påbörjas måste en arbetsmiljöplan upprättas. Arbetsmiljöplanen syftar till att belysa & utvärdera olika risker som finns vid takarbete. Arbetsmiljöplanen utgör dokumentation om kund, arbetsplats, förteckning överpersonal på arbetsplatsen, kontaktuppgifter samt plan för hur arbetsmiljöarbetet skall organiseras. 

Riskerna kan innebära både fallrisk samt exempelvis risk för belastningsskador eller inandning av farliga partiklar. Utgångspunkten är att man på plats försöker identifiera alla risker som finns vid det aktuella arbetet. Därefter funderar man över hur dessa kan elimineras eller göras acceptabla.
 
Exempel på risker vid takarbete: Verktyg tappas från hög höjd, Ankarpunkten för repet fallerar, uttorkning

Takutbildningskurs den 6:e mars

Publicerad 2014-03-04 17:17:00 i Allmänt,

 
Den 6 mars håller Svensk Arbetsklättring en utbildning i säkerhet på hög höjd, mer specifikt säkerhet vid arbeten där fallrisk föreligger. I byggbranschen har de senaste fem åren 15 301 personer drabbats av arbetsolyckor. Den näst vanligaste olyckan är fall av person från höjd (1 898 olyckor), och här står byggnadsställningar för 18% av olycksfallen. Utgången i 13 av dessa fall var döden! Detta är något som kan undvikas i hög grad med hjälp av förhöjd säkerhet och utbildning. Svensk Arbetsklättring vill upplysa om detta problem och utbilda i olika kurser för de som har ett riskfyllt arbete på hög höjd.

Därför har nu Svensk Arbetsklättring en takutbildningskurs. Målet med kursen är att ge förståelse för vilka risker som finns i takmiljö och hur man hanterar dessa. Kurshållare är Erik Olandersson, VD på Svensk Arbetsklättring. Erik har IRATA-certifikat och utbildning på högsta nivå inom fasadrenovering genom klättring och stor erfarenhet av praktiskt arbete på hög höjd.

 

 Del 1 Teori:

Vad: Genomgång av säkerhet på hög höjd

Var: Ekbacksvägen 22, Bromma

När: 6 mars

Tid:  08:30 – 11:30

 

Lunchpaus

 

Del 2 Praktiskt:

Vad: Praktiskt genomgång av säkerhet vid takarbete

Var: På ett tak på Garvargatan, Kungsholmen

Tid: 13:00 – 15:30

Metros serietecknare Ellen Ekman om riskerna kring snöröjning

Publicerad 2014-03-03 09:23:59 i Allmänt,

 
 
Metros serietecknare Ellen Ekman tar upp hur obehagligt det kan vara att gå förbi en arbetsplats där det snöskottas på taken. Detta då det finns så många oseriösa aktörer som utför detta arbete under vintern. De tänker inte alltid på säkerheten för varken dem själva och fotgängare nedanför. Se tidigare inlägg för att läsa mer om vårt arbete för säker snöskottning på tak. Metro 2014-02-28

Om

Min profilbild

För säkerhet på höga höjder

Denna blogg är tänkt att verka för att stärka säkerheten för de som arbetar på hög höjd, såsom byggarbetare, snöröjare på tak, arbetsklättrare m.fl. Den är även tänkt att vara behjälplig för de som vill förkovra sig inom arbete på hög höjd. Här samlar vi information om olika arbetssätt och tekniker, intervjuer med personer i branschen, nyheter med mera. Bloggen syftar även till att kritiskt granska branschen och de beslutsfattande instanserna. Vi vill utreda varför det satsas för lite på säkerheten inom denna bransch. Bloggen stöds finansiellt av Svensk Arbetsklättring AB.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela