ARBETE PÅ HÖG HÖJD

KRÄVER SÄKERHET!

I DN: Fler än tusen gästarbetare från Nepal i fallolyckor inför fotbolls-VM 2022

Publicerad 2013-11-21 11:24:00 i Allmänt,

I DN skriver man om Amnestys rapport som avslöjar att över tusen gästarbetare från Nepal förolyckats i fallolyckor på hög höjd i Qatar. Olyckorna skedde i samband med byggnation inför fotbolls-VM i Qatar 2022.

Detta är ytterligare ett bevis på hur liten kunskap det finns om arbete på hög höjd runt om i Världen. Tragiskt.  

Läs hela artikeln här:

 

”Qatar behandlar gästarbetare som djur”

Publicerad 2013-11-18 09:41

Tvångsarbete och övergrepp hör till vardagen för de gästarbetare som bygger infrastruktur inför fotbolls-VM i Qatar 2022, uppger Amnesty i en färsk rapport. För bara en vecka sedan uppgav Fifa:s ordförande Sepp Blater att Qatar var på rätt väg.

Varje timme anländer 20 nya gästarbetare till Qatar, från låginkomstländer i Asien, för att arbeta på de enorma byggen som redan satts i gång inför fotbolls-VM 2022.

Rapporten från Amnesty beskriver hur de uttnyttjas och och misshandlas av hänsynslösa arbetsgivare.

Gästarbetarna bor, enligt Amnesty, i överfulla förläggningar där avloppsvatten läcker in och där det ofta saknas rinnande vatten.

Många gästarbetare, som har växande skulder och som inte kan återvända hem, lever under stor psykisk stress på gränsen till att begå självmord, skriver The Guardian utifrån rapporten.

Diskriminering är vanlig, och en arbetsgivare talade om gästarbetarna som djur.

Gästarbetare från Nepal berättar för Amnestys utsända att de behandlas som boskap. I 45 graders värme arbetar nepaleserna 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Fler än tusen gästarbetare ska ha förts till sjukhus efter fallolyckor från hög höjd. Några ska ha avlidit, enligt rapporten.

Gästarbetarna utsätts även för utpressning av sina arbetsgivare. Amnestys utsända beskriver hur gästarbetare tvingats skriva på papper om att de har fått betalt – trots att de inte fått det – för att få ut sina passhandlingar.

När ett företag fick ekonomiska problem övergavs 85 arbetare i en förläggning utan el och vatten. De var tvugna att ge upp alla anspråk på betalning för ett års arbete för att få lämna landet.

Förra månaden tvingades Fifa ta upp gästarbetarnas villkor sedan The Guardian avslöjat att dussintals nepalesiska gästarbetare avlidit under de senaste månaderna. Fackföreningar har varnat för att 4.000 gästarbetare ska omkomma i förberedelserna inför fotbolls-VM.

Löften från det internationella fotbollsförbundets ordförande Sepp Blater lugnar inte hjälporganisationerna.

Utfästelserna om bättre villkor gäller endast de gästarbetare som bygger fotbollsarenor, och omfattar inte alla dem som utnyttjas när Qatar utvecklar sin infrastruktur.

– Det är Fifa:s plikt att vara tydliga med att organisationen inte accepterar brott mot de mänskliga rättigheterna i byggprojekt som har anknytning till fotbolls-VM, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.

Skriven av: Ann Persson på DN

 

Två kilo tugn betongbit rasar från fasad på Jeanette

Publicerad 2013-11-12 11:00:04 i Allmänt,

I Nacka Värmdö Posten skrev man nyligen i en artikel om Jeanette som fick en två kilo tugn betongbit, som föll  från sjätte våningen, på sig.
 
Detta är oacceptabelt! Fasader måste ses efter kontinuerligt och denna olycka kunde förhindrats enkelt och billigt med hjälp av arbetsklättring.


Nedan följer artikeln:
 
Fasaden rasade på Jeanette
 
 
En två kilo tung betongbit föll från sjätte våningen och landade på Jeanette. Hon fick så pass allvarliga skador att hon inte kunnat gå på en månad.

Stödet från bostadsrättsföreningen har varit bristfälligt, hävdar hon:
– Jag vill att någon tar tag i det.

Det var en lördag i juli. Jeanette Koepke satt med sin 13-årige son vid ett garage på Edinsvägen i Ektorp. Plötsligt föll en två kilo tung betongbit från fasaden, från sjätte våningen. Den träffade Jeanettes högra smalben.
– Det var en fruktansvärd smärta. Den värsta jag har haft i livet, berättar hon.
Även hennes hund fick en sårskada på benet.

”Förstört sommaren”
Flera vänner fanns på platsen. En av dem kunde snabbt föra henne till Nacka närakut där hon fick sy tretton stygn. Därefter väntade flera veckor med stor smärta. Inflammationer och penicillinkurer har sedan dess avlöst varandra.

– Jag fick inte gå på fyra veckor. Hela sommaren har förstörts. Även för min son. Det har också varit psykiskt jobbigt, när jag tänker på vad som hade hänt om biten hade träffat honom. Om den träffat i huvudet.

Fortfarande syns hålet efter den fallna betongbiten, alldeles ovanför ett fönster på sjätte våningen i huset, byggt under tidigt 60-tal.

Bostadsrättsföreningen har inte tagit saken på allvar, hävdar Jeanette Koepke. Ingen har pratat med henne, utan de har i mejl hänvisat till sitt försäkringsbolag.
Under tiden har Jeanette haft många utlägg.

– Det händer inget. Alla skyller på varandra. Ingen från bostadsföreningen har brytt sig. Kunde de inte ens ha frågat hur jag mår? Jag vill att någon tar tag i det.

Har påbörjat renovering
Bostadsrättsföreningen har inlett en renovering. Kratrar syns på flera håll på byggnaden. Fler bitar har också fallit ner, enligt personer som NVP pratar med på platsen.

Robert Heurgren, som är informationsansvarig på Nackapolisen, jämför fallet med dem när istappar faller ner på folk som går nedanför hus.

– Det finns en styrelse i en bostadsrättsförening som ansvarar för att det sköts, och det har hänt att de blivit skadeståndsskyldiga. För det krävs en civilrättslig process.

Bostadsrättsföreningens styrelse skulle också kunna ha gjort sig skyldig till brottet vållande till kroppsskada, om händelsen inträffat på grund av oaktsamhet, så som uteblivet underhåll. En polis­anmälan är gjord, men utredningen har lagts ner.

– Polisen visste inte hur de skulle hantera problemet, berättar Jeanette.

”Huset är gammalt”
Kaj Eriksson är ordförande i bostadsrättsföreningen Skogshöjden. Han anser att föreningen har gjort vad man har kunnat, och att man har gett försäkringsbolaget alla uppgifter som behövts.

– Hur det gått till vet vi inte. Det har lossnat helt enkelt. Huset är gammalt.

– Vi har haft folk här och knackat rent och tagit bort allt löst. Sedan har vi haft andra här som har kontrollerat fasaden och som analyserat betongens beskaffenhet. En renovering av fasaden är på gång. Mer kan vi inte göra.

Enligt Kaj Eriksson finns fasadproblem på fler hus längs med Edinsvägen, men att man på annat håll löst problemen genom att enbart ”knacka och lappa”.
 
Reporter:
Jörgen Löwenfeldt
[email protected]

Fallolyckor -ett växande problem

Publicerad 2013-11-07 16:58:00 i Allmänt,


Mellan år 1997 och 2003 kunde Arbetsmiljöverket i Östergötland se en kraftig ökning av fallolyckor med hela 24 procent. I byggbranschen minskade antalet anmälda arbetsolyckor med 11 procent mellan perioden 2006- 2009. Men nu ökar arbetsskadorna igen. Under 2010 inträffade 3652 arbetsskador, vilket är en ökning med sex procent jämfört med 2009. Det är totalt sett tio procent av alla inträffade arbetsskador. Även fallolyckorna ökar. Under 2010 inträffade 684 fallolyckor, vilket är åtta procent fler än under 2009.

http://www.byggnadsarbetaren.se/2011/05/fler-fallolyckor-inom-bygg/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=238059

BI satar 50 miljoner på säkerhet

Publicerad 2013-11-04 10:13:08 i Allmänt,

Byggindustrin skriver om branschorganisationen Byggindustriers senaste satsning för att göra arbetsplatserna säkrare. Artikeln följer nedan:

 

 

 

 

Enligt en färsk undersökning från Luleå tekniska universitet minskade olycksfallsfrekvensen inom bygg med 3 procent jämfört med 2011. Men varje olycka är en för mycket. Nu satsar Sveriges Byggindustrier 50 miljoner kronor under en femårsperiod för att göra arbetsplatserna säkrare.

Antalet registrerade arbetsplatsolyckor inom bygg år 2012 uppgick till 1 923 (av totalt 29 071 i alla näringar) Det är en minskning med 3 procent jämfört med året innan. Skador från verktyg och redskap dominerar olycksstatistiken och utgjorde 20 procent av de registrerade olyckorna. Fall från hög höjd samt rasolyckor låg bakom ungefär 12 procent av olyckorna. Det är oroväckande att antalet fallolyckor har ökat tillsammans med antalet maskinolyckor.

För branschorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) är säkerheten ett prioriterat område. Därför satsas nu 50 miljoner kronor under en femårsperiod i ett särskilt riktat projekt ”En säker arbetsplats”. Projektet ska bland annat hjälpa mindre företag efterfrågar stöd och rådgivning för att jobba bättre med säkerhetsfrågor.

Myndigheternas arbete är också viktigt, anser BI.

– Det krävs fler inspektioner och fler uppföljningar för att säkerställa att alla arbetsplatser följer de lagar och regler som gäller i Sverige, avslutar Björn Samuelson.

 

 

 

Om

Min profilbild

För säkerhet på höga höjder

Denna blogg är tänkt att verka för att stärka säkerheten för de som arbetar på hög höjd, såsom byggarbetare, snöröjare på tak, arbetsklättrare m.fl. Den är även tänkt att vara behjälplig för de som vill förkovra sig inom arbete på hög höjd. Här samlar vi information om olika arbetssätt och tekniker, intervjuer med personer i branschen, nyheter med mera. Bloggen syftar även till att kritiskt granska branschen och de beslutsfattande instanserna. Vi vill utreda varför det satsas för lite på säkerheten inom denna bransch. Bloggen stöds finansiellt av Svensk Arbetsklättring AB.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela