Två kilo tugn betongbit rasar från fasad på Jeanette
I Nacka Värmdö Posten skrev man nyligen i en artikel om Jeanette som fick en två kilo tugn betongbit, som föll från sjätte våningen, på sig.
Detta är oacceptabelt! Fasader måste ses efter kontinuerligt och denna olycka kunde förhindrats enkelt och billigt med hjälp av arbetsklättring.
Nedan följer artikeln:
Fasaden rasade på Jeanette
En två kilo tung betongbit föll från sjätte våningen och landade på Jeanette. Hon fick så pass allvarliga skador att hon inte kunnat gå på en månad.
Stödet från bostadsrättsföreningen har varit bristfälligt, hävdar hon:
– Jag vill att någon tar tag i det.
Det var en lördag i juli. Jeanette Koepke satt med sin 13-årige son vid ett garage på Edinsvägen i Ektorp. Plötsligt föll en två kilo tung betongbit från fasaden, från sjätte våningen. Den träffade Jeanettes högra smalben.
– Det var en fruktansvärd smärta. Den värsta jag har haft i livet, berättar hon.
Även hennes hund fick en sårskada på benet.
”Förstört sommaren”
Flera vänner fanns på platsen. En av dem kunde snabbt föra henne till Nacka närakut där hon fick sy tretton stygn. Därefter väntade flera veckor med stor smärta. Inflammationer och penicillinkurer har sedan dess avlöst varandra.
– Jag fick inte gå på fyra veckor. Hela sommaren har förstörts. Även för min son. Det har också varit psykiskt jobbigt, när jag tänker på vad som hade hänt om biten hade träffat honom. Om den träffat i huvudet.
Fortfarande syns hålet efter den fallna betongbiten, alldeles ovanför ett fönster på sjätte våningen i huset, byggt under tidigt 60-tal.
Bostadsrättsföreningen har inte tagit saken på allvar, hävdar Jeanette Koepke. Ingen har pratat med henne, utan de har i mejl hänvisat till sitt försäkringsbolag.
Under tiden har Jeanette haft många utlägg.
– Det händer inget. Alla skyller på varandra. Ingen från bostadsföreningen har brytt sig. Kunde de inte ens ha frågat hur jag mår? Jag vill att någon tar tag i det.
Har påbörjat renovering
Bostadsrättsföreningen har inlett en renovering. Kratrar syns på flera håll på byggnaden. Fler bitar har också fallit ner, enligt personer som NVP pratar med på platsen.
Robert Heurgren, som är informationsansvarig på Nackapolisen, jämför fallet med dem när istappar faller ner på folk som går nedanför hus.
– Det finns en styrelse i en bostadsrättsförening som ansvarar för att det sköts, och det har hänt att de blivit skadeståndsskyldiga. För det krävs en civilrättslig process.
Bostadsrättsföreningens styrelse skulle också kunna ha gjort sig skyldig till brottet vållande till kroppsskada, om händelsen inträffat på grund av oaktsamhet, så som uteblivet underhåll. En polisanmälan är gjord, men utredningen har lagts ner.
– Polisen visste inte hur de skulle hantera problemet, berättar Jeanette.
”Huset är gammalt”
Kaj Eriksson är ordförande i bostadsrättsföreningen Skogshöjden. Han anser att föreningen har gjort vad man har kunnat, och att man har gett försäkringsbolaget alla uppgifter som behövts.
– Hur det gått till vet vi inte. Det har lossnat helt enkelt. Huset är gammalt.
– Vi har haft folk här och knackat rent och tagit bort allt löst. Sedan har vi haft andra här som har kontrollerat fasaden och som analyserat betongens beskaffenhet. En renovering av fasaden är på gång. Mer kan vi inte göra.
Enligt Kaj Eriksson finns fasadproblem på fler hus längs med Edinsvägen, men att man på annat håll löst problemen genom att enbart ”knacka och lappa”.